VEILIGE BASIS
Als de wereld om je heen in beweging en vol onrust is, hoe kun je er dan voor zorgen dat je niet gaat ‘malen’ en goed blijft slapen? Stap 1 is om je veilige basis te vinden. Dat is het ankerpunt waarnaar je steeds terugkeert als je gedachten alle kanten op gaan. Dat ankerpunt kan je adem of je lichaam zijn, maar ook een voorwerp of elk ander ijkpunt. Een training mindfulness helpt je om het alsmaar doorgaan stop te zetten, en de automatische piloot uit te schakelen. Door terug te gaan naar je anker, ontspan je. En daar reageert je zenuwsysteem op.
“Life is best organized as the series of daring ventures from a secure base.“
John Bowlby
Secure Base voor stabiliteit, vitaliteit en psychologische veiligheid
Een Secure Base is een veilige basis; een anker waarnaar je terug kunt keren te midden van alle beweging en onrust in jezelf, de ander en de wereld om je heen. Zo’n veilige basis geeft je de stabiliteit, verbondenheid en veerkracht om de uitdagingen in je leven aan te gaan.
Hechtingspatronen
Als je bent opgegroeid in een veilige omgeving, ervaar je als volwassene een veilige basis in jezelf: een stevig fundament van waaruit je je kunt verbinden met de ander en de wereld. Dit wordt de veilige hechtingstijl genoemd. Maar was jouw basis niet veilig genoeg, dan heb je een hechtingstijl ontwikkeld om dat gevoel van onveiligheid te compenseren. Je bent bijvoorbeeld heel autonoom en zelfstandig, en durft je niet te verbinden en je vermijd intimiteit. Dit wordt de vermijdende-afwijzende hechtingstijl genoemd. Of je bent juist voortdurend op zoek naar aandacht en bevestiging, en hebt moeite om zelfstandig te zijn. In stressvolle situaties activeer je onbewust je overlevingsstrategie om jezelf in (schijn)veiligheid te brengen. Dit wordt de gepreoccupeerde-angstige hechtingstijl genoemd. Tenslotte is er de gedesorganiseerde-angstige hechtingstijl waarbij je een negatief beeld hebt van jezelf en anderen. Je hebt weinig vertrouwen in jezelf en de ander. Deze hechtingstijlen zijn niet in beton gegoten. Je vertoont vaak verschillende hechtingstijlen in verschillende situaties. Het goede nieuws is dat hechtingstijlen zich kunnen ontwikkelen van onveilig naar meer veilig als je leert jezelf de veiligheid te geven die er vroeger niet was, ook wel interne gehechtheid genoemd. Daarnaast kan je leren je in contact met de anderen veilige relaties op te bouwen vanuit nieuwe de veilige basis in jezelf, ook wel externe gehechtheid genoemd.
Autonome Zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel reageert op signalen; vanuit het lichaam, vanuit de ander en vanuit de wereld om je heen. Afhankelijk van hoe het autonome zenuwsysteem die signalen interpreteert, worden de verschillende lagen van het brein geactiveerd:
- het primitieve brein
- het emotionele brein
- het denkende brein
Het stoplicht
Het stoplicht kun je als metafoor zien voor de verschillende toestanden waarin het zenuwsysteem zich bevindt. Gedurende de dag wisselt het voortdurend van kleur. Het autonome zenuwsysteem scant immers altijd of er gevaar dreigt! Dat gevaar kan komen uit de omgeving, uit het contact met een ander of uit signalen van het lichaam. Het zenuwsysteem mobiliseert zich dan automatisch. Als het gevaar voorbij is, komt het zenuwsysteem weer in de groene zone. Bij een onverwerkt trauma bevindt het zenuwsysteem zich voortdurend in geel of rood en zelden in groen. Je neemt jezelf en de ander waar vanuit een staat van bedreiging.
Secure Base model
In het Secure Base model staat de veilige basis met haar vier innerlijke kwaliteiten centraal. Een Secure Base Training helpt je om die drie kwaliteiten, vier C’s, te ontwikkelen en te bevorderen. We gebruiken onder meer de Polyvagal methode om de werking van het autonome zenuwstelsel uit te leggen. Daarnaast gebruiken het model van Emotionele Intelligentie en het IFS-Internal Family Systems model om bewust te worden van de innerlijke dynamieken.
In de training leer je hoe je zelfs de moeilijkste gevoelens kunt tolereren en reguleren zonder erdoor overspoeld te worden. Daarmee verandert je kijk op jezelf, de ander en de wereld. Veel deelnemers ontdekken ook dat het kan helpen dit proces niet alleen maar sámen aan te gaan. Zo doorbreek je het gevoel van alleen- en geïsoleerd-zijn, en voel je je meer verbonden. Voor meer informatie over onze verschillende trainingen zie de agenda.