Online training Veilige basis in trauma-sensititief werken met ontwikkelingstrauma
Van 19.00 tot 21.30
Bij Online via Zoom https://zoom.us/download
De veilige basis in trauma-sensitief werken
In dit online seminar gaan we in op belang van hechting en binding voor mensen met een ontwikkelingstrauma
Traumatische ervaringen in de vroege jeugd zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en te plotseling, Het zenuwstelsel reageert hierop met biologische vecht- en/of vluchtreactie maar kan deze als we klein en afhankelijk zijn niet voltooien. Als we als kind namelijk deze authentieke gevoelens tonen is het gevaar groot dat we de verbinding met onze verzorgers verliezen. We ontwikkelen daarom op heel jonge leeftijd een coping strategie om de verbinding met de ander niet te verliezen. Om dit te kunnen doen , geven we de verbinding met onszelf op. De effecten hiervan op de ontwikkeling van een kind zijn groot en kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten, vaak op latere leeftijd.
Traumasensitief
Bij een trauma-sensitieve aanpak spelen drie elementen een rol:
- realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
- herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
- reageren: effectief reageren op het trauma
Module 1 – Ontwikkelingstrauma & polyvagaal theorie
Als kind ben je afhankelijk van de volwassenen om je heen. In het gunstige geval komen ze tegemoet aan je behoeftes als kind en zorgen daarmee voor veilige hechting. Als ouders je als kind niet de veilige hechting kunnen geven is dat vaak omdat ze zelf getraumatiseerd zijn en hierdoor kan je kind een ontwikkelingstrauma oplopen.
Een ontwikkelingstrauma zorgt ervoor dat je autonome zenuwstelsel altijd geactiveerd is. Dit veroorzaakt verschillende chronische reacties en gedragspatronen, waaronder intense gevoelens van angst, gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen, gebrek aan gevoel van basisveiligheid, gevoelens van schuld en schaamte.
Thema’s van deze module:
· Het ontstaan van ontwikkelingstrauma.
· De kenmerken van ontwikkelingstrauma
· Het herkennen van ontwikkelingstrauma
· Ontwikkelingstrauma en de polyvagaal theorie
Voor wie?
Deze training is voor hulpverleners professionals in de breedste zin van het woord, mindfulness- en compassietrainers, therapeuten, leraren, coaches en yogadocenten, POH ondersteuners en fysiotherapeuten.
Trainer
Peter Paanakker is leraar en opgeleid in lichaamstherapie en meditatie, sinds 1997 zelfstandig en werkzaam voor particulieren, bedrijven en organisaties. Hij heeft de vier-
jarige MBSR-Traineropleiding aan de universiteit van Massachusetts Medical School in de VS voltooid en geeft sinds 2009 8-weekse Mindfulness MBSR-trainingen. Verder heeft hij de compassieopleidingen MBCL en MSC voltooid en geeft hij compassietrainingen sinds 2013. In 2017 heeft hij de driejarige training in Somatic Experiencing afgerond en in 2021 Level 1 en 2 IFS (Internal Family Systems). Peter mediteert sinds 1985 is tevens coach, supervisor, categorie 1 lid van de VMBN en lid van de VVM.
Datum: 28.2.2025
Tijd:
19.00-21.30 uur
Kosten:
50,00 ex BTW ,
Aanmelden:
peter@peterpaanakker.nl