Dare to Care- wie zorgt voor degene die zorgt!?
Van 9.30 tot 17.30
Bij Online via Zoom https://zoom.us/download
Dare to care; wie zorgt voor degene die zorgt!?
Zorgen voor de ander en niet voor jezelf?
Als je zorg draagt voor mensen of het nu in een ziekenhuis of een andere organisatie is dan wil je er zijn voor de ander. Dat geeft je voldoening en is waarschijnlijk de reden waarom je voor je vak hebt gekozen.
Door de vele vaak onverwachte ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de werkdruk echter zo toegenomen dat er naast de zorg voor de ander geen tijd meer is om zelf op adem te komen. Je loopt jezelf steeds vaker voorbij terwijl je probeert de beste zorg te geven. Het maakt je moe, geprikkeld , minder gemotiveerd en je kunt steeds minder genieten van je werk. Je spreekt dan van empathie vermoeidheid , die zich kan uiten in verschillende mentale en lichamelijke klachten. Hoe kan je leren beter voor jezelf te zorgen te midden van deze uitdagende situaties op je werk.
Mindfulness & zelfcompassie
Mindfulness en zelfcompassie leren je verbinding te maken met een veilige basis in jezelf. Je leert hoe je stabiel kunt blijven te midden van alle uitdagingen die je in het dagelijks leven ervaart. Het is een effectieve manier om ongemak en stress te verminderen, weer geconcentreerd en met vreugde te kunnen werken en leven.
Het geeft je handvatten om actief je houding te bepalen ten opzichte van alles wat er in en om je heen gebeurt. Zo ontstaat er weer ruimte voor inspiratie en vitaliteit en emotionele veerkracht.
Voor informatie en wetenschappelijke onderbouwing Mindfulness:
https://www.vmbn.nl/wat-is-mindfulness/wetenschap/onderzoek/
De mogelijke Effecten Mindfulness
- flexibiliteit en creativiteit in de omgang met uitdagingen van welke aard dan ook
- meer rust, helderheid en aanwezigheid
- groter concentratievermogen
- meer energie, inspiratie en vitaliteit
- verbetering van je vaardigheden, negatieve stressspiralen waarnemen en leren onderbreken
- levensvreugde en lichamelijk welzijn worden positief beïnvloed
De mogelijke effecten van zelfcompassie
- Het maakt je veerkrachtiger; studies laten zien dat zelfcompassie een belangrijke factor is van hoe je omgaat met tegenslag.
- Het vermindert psychische stress; het beoefenen van zelfcompassie wordt gelinkt aan het hebben van minder psychische gezondheidsproblemen.
- Het verbetert jezelf beeld; meerdere studies laten zien dat zelfcompassie geassocieerd wordt met een gezonder zelfbeeld
- Het verhoogt je motivatie; zelfcompassie kan je motiveren om weer verder te gaan na een tegenslag
Voor informatie en wetenschappelijke onderbouwing Compassie:
https://self-compassion.org/the-research/
Welke onderwerpen behandelt
de dare to care training?
- Verschil tussen empathie en compassie
- Signalen van Empathie vermoeidheid leren herkennen
- Zelfcompassie en je brein
- Mindfulness & Zelf-compassie gedurende de werkdag inzetten
- Je zelf met vriendelijkheid motiveren in plaats van kritisch te bejegenen
- Stressspiralen herkennen en doorbreken
- Anders om gaan met uitdagende situaties en relaties
- Leren anders om te gaan met vermoeidheid die door de zorg voor anderen kan ontstaan ( gevaar van Burn-out )
- Leren helder en duidelijk grenzen aan te geven
- Leren jezelf bewust te waarderen en aandacht te geven
Trainers
Ad van Heijst is bedrijfsarts. Na een aantal jaren als arts assistent in een ziekenhuis heb ik me gespecialiseerd in de bedrijfsgeneeskunde. Hierin heb ik via diverse werkgevers zowel ervaring opgedaan bij externe als interne arbodiensten en binnen diverse bedrijfstakken werkzaam. Halverwege mijn loopbaan heeft een sabbatical in Ghana, alwaar ik als tropenarts werkzaam was, gezorgd voor een groeiend besef dat werkplezier vooral een innerlijk proces is. In mijn loopbaan hebben diverse positieve maar ook minder positieve ervaringen gezorgd voor een continue ontwikkeling in mijn werk en houding t.o.v. mijn werk. Met verbazing beleef ik sommige situaties in de spreekkamer en vooral hoe mijn eigen houding in het gesprek met de client een grote invloed heeft op het verloop van het contact. Gevoelens van vermoeidheid, frustratie en ergernis kunnen zich gemakkelijk afwisselen met plezier, humor en enthousiasme. Het bijdragen aan en vasthouden van werkplezier onder soms behoorlijke werkdruk vormt mijn inspiratie voor deze training.
Peter Paanakker is leraar en opgeleid in lichaamstherapie en meditatie, sinds 1997 zelfstandig en werkzaam voor particulieren, bedrijven en organisaties. Hij heeft de vier-
jarige MBSR-Traineropleiding aan de universiteit van Massachusetts Medical School in de VS voltooid en geeft sinds 2009 8-weekse Mindfulness MBSR-trainingen. Verder heeft hij de compassieopleidingen MBCL en MSC voltooid en geeft hij compassietrainingen sinds 2013. In 2017 heeft hij de driejarige training in Somatic Experiencing afgerond en in 2021 Level 1 IFS (Internal Family Systems). Peter mediteert sinds 1985 is tevens coach, supervisor, categorie 1 lid van de VMBN en lid van de VVM.
Training 2 x 8 uur minuten online via Zoom
Data:
Dagen: 22.1.24 en 19.2.24
Tijd: van 9.30-17.30 uur
Kosten € 650,00
Accreditatiepunten worden aangevraagd
Neem contact op voor meer informatie:
.